Back to top

Punta Nati: Ampliar aparcaments o gestionar la mobilitat

La notícia d'obres per ampliar l'aparcament de Punta Nati ha agafat per sorpresa a molta gent. Especialment perquè a Menorca ja hi ha prou dades i lliçons apreses en aquest sentit.

De fa uns anys i en temporada turística, s'ha posat de moda anar a veure la posta de sol vora els fars. Favàritx i, especialment Cavalleria i Punta Nati, permeten gaudir d'un espectacle natural des d'un entorn natural significat per la presència icònica d'un far.
Com passa amb les coses que generen tendència a l'estiu, això es tradueix en una acumulació de gent i vehicles, molt superior a la capacitat de càrrega que tenen els esmentats espais naturals o les vies d'accés als mateixos.

És un efecte molt similar al que es viu a determinades platges verges, on la demanda supera amb molt la possibilitat d'absorbir-la. Fa uns anys, ja es va veure l'error de solucionar-ho ampliant els aparcaments, perquè això incentiva encara més la demanda.

Les ampliacions que es van fer en 2013 als estacionaments de Macarella o a Cala en Turqueta, a més de ser irregulars, multiplicaven la massificació sobre la platja i es saturaven igualment. Es van haver d'eliminar.

És el mateix que passa encara a Cala Mitjana, on l'habilitació d'un gran aparcament de la mateixa època provoca que la platja registri una pressió humana set vegades per damunt del que hauria de ser per la dimensió de l'espai. I no ha servit tampoc per disminuir la falta d'aparcament a Cala Galdana, on l'Ajuntament de Ciutadella preveu l'enèsima remodelació per mirar de guanyar unes places més on posar vehicles privats.

Per frenar els problemes de col·lapse a Macarella i a Favàritx, finalment es va apostar per tancar-ho als cotxes en temporada alta i posar-hi un transport col·lectiu. Passades les veus que sempre preconitzen la fi del món quan es pren una mesura així, la realitat és que la situació ha millorat molt i l'experiència de qui ho visita és significativament més gratificant que abans.

Tornant a Punta Nati, es tracta d'un indret situat a només 4 Kms del nucli urbà de Ciutadella. Una distància perfecta per fer-la en bicicleta i fins i tot a peu. I per dotar-la d'un transport públic durant juliol i agost, que actuï cada capvespre abans i després de la posta de sol.

Aquest és el camí que necessita Menorca per marcar diferències i apostar realment per paràmetres de sostenibilitat. L'illa te molt de camí a fer en temes de mobilitat i s'han d'aprofitar aquestes situacions per fer-les avançar, no per repetir actuacions que alimenten un model sense sortida.

El GOB ha sol·licitat veure l'expedient de l'ampliació de l'aparcament per analitzar la tramitació i les característiques.

Per les persones interessades en conèixer millor el problema de la massificació a platges i indrets naturals, es recomana veure aquest vídeo.

Comentaris

Aparcament

Justament avui he publicat aques article d'opinio en el diari Menorca: https://www.menorca.info/opinion/firmas-del-dia/2022/03/18/1711861/cotxes-parquings-manca-valentia-politica.html

El cinisme, la veritable pandèmia

Bones, veig tota sa coherència i seny en ses postures del Gob i en Joan Pons Alzina. Sa cobardia política manifesta sa linia cínica que esteim arrossegant en ple segle XXI. En sa recuperació des camins públics com Camí den Kane, esteim en lo mateix: cobardia política.

qui vota?

Estaria bé que els polítics locals, fossin conscients de que qui els vota , no és el turista que ve de visita, per tant la prioritat és el sentir dels autòctons. O és que darrera de les obres hi ha beneficis a repartir?

Gràcies Gob

Gràcies per posar seny allà on no n,hi ha. Ja és ben hora de canviar de mirada i fer de menorca l,illa sostenible que desitjam. Per què costa tant entendre que si no es gestiona bé, a la llarga, tots hi perdrem??

Ampliacions?

Una vegada més el GOB diu el que és evident però ignorat pels politis, quant pot aguantar la petita Menorca?

ampliacio aparcament de Punta Nati

Semble que està fet aposta, fer l'aparcament be davant l'antic abocador de residus urbans de ciutadella, mes de 4.000 metros cúbics, sense val-la, sense impermeabilitzar, contaminant els pous dels voltant, i l'aigua de pluja que corre per la carretera i les tanques veïnes, on pasturen els bens... Està be, abans de sa posta de sol podran veurà residus semienterrats i podran olorar els perfums de plàstics, i gomes velles. Medi-Ambient, supòs, haurà fet un informe per evitar riscos els turistes, per la seva ignorància de les sorpreses en d'aquells paratges tan bucòlics.

perquè hi ha por a sortir a

perquè hi ha por a sortir a demanar limitacions, han fet creure que Menorca només sobreviurà del turisme, i és presisament això el que l`està destruint, l`han anul.lat. demanar uns limits de visitants, cotxes, barques.....hauria de ser un crit de tota la població.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.