Back to top

Primavera imaginada

pixabay.com

 

La capacitat d'imaginar és una de les aptituds que més resultats ha donat als humans. Les grans mobilitzacions col·lectives sempre han tingut com a base principal un somni eteri, una fantasia motivant. Constatada aquesta facultat, res impedeix dur a terme, mentalment, una excursió per les meravelles primaverals que s'estan produint a l'exterior enyorat.

Mirar la natura és de les millors teràpies conegudes. Portem desenes de milers d'anys d'evolució fent-ho, i això vol dir que es generen moltes interaccions. Les sensacions que provenen de l'exterior, encenen incentius positius per al nostre organisme.

La llum va guanyant hores cada dia i deixondeix la vida que s'havia guarit d'un hivern més teòric que real. El cicle es posa de nou en marxa. Les fulles brollen de les tiges fins ara nues de les figueres. El romaní esquitxa de flors liloses els sarments que s'espargeixen costa avall. La murta engrandeix el seu espai amb noves i oloroses branques.

Els lletsons, brinden a baix els seus teixits saborosos a les tortugues que han d'omplir-se dels nutrients perduts durant el període letàrgic, mentre obren a la part superior escàndols grocs, que atreuen abelles, papallones i escarabatets que frueixen el nèctar valuós i el gust dels pètals.

Pels voltants, hi ha un moviment constant d'ocells, més animats que mai per la poca presència humana dels darrers dies. Es reparteixen les zones disponibles per a nidificar. La perdiu va fent el seu cau al terra, en un discret espai d'herbes altes d'un camp de guaret que el pagès ha deixat descansar perquè recuperi la fertilitat.

Tres pams més amunt, el busqueret de cap negre fa viatges de brins vegetals que anirà cosint amb una habilitat innata, per fer un nieró enmig del gran refugi que ofereix un bony d'esbarzers lligat a la paret seca de la tanca.

Dalt dels pins que guaiten poc més enllà, la tórtora comuna, d'ull vermellós, collar negre i ales de mosaic terrós, emet el seu so gutural i tragina branquillons per mirar de remuntar la negativa evolució que les seves poblacions han mostrat en els darrers anys. Potser aquesta temporada podrà revertir la tendència.

Des de la bassa propera de les pluges de finals de gener, els capgrossos de calàpet s'amunteguen dins l'aigua cada vegada més reduïda, i mengen verdets i d'altres aliments de la vorera. El vespre, els adults alcen els seus trins vibrants, en un càntic comú. Potser per demanar la pluja necessària perquè els seus descendents tenguin temps d'acabar la metamorfosi que els permetrà respirar amb pulmons, fora del líquid.

Més enllà, cap a la vorera, les baldritges van i venen de la colònia de costa, després de mesos de viure enmig del mar. Ara capturen peix i el porten als seus polls, i criden com a nadons de veu incerta. A l'alba, miren encuriosides la fascinant i poc comuna escena de les platges del nord perfectament immaculades, sense petjades humanes, amb una arena pentinada per l'oratge.

El vell astre il·lumina i escalfa de nou el planeta primitiu. Amb milions d'anys d'existència, ja n'han vist de tot color. Han après que els excessos no solen acabar bé. Que els monocultius són més propensos a les plagues. Que el temps sol posar tothom al seu lloc.

Feia anys que no es respirava un aire tan net. Ho noten des dels líquens que ornamenten les pedres fins a la miloca que sobrevola un territori sense cotxes. Feia també temps que les aigües dels ports no estaven tan poc remenades. Transparents, mostren moles de peixos que es tornen atrevir a apropar-se als llocs que originàriament visitaven amb assiduïtat.

Les formigues granívores que queden a la perifèria del poble, transporten com a bastaixos les primeres llavors silvestres de la temporada. Al fosquet, de les cases properes arriben aplaudiments, renou de casseroles, qualque cançó...

L'illa sencera contempla aquesta inèdita situació, on l'espècie dominant es veu amenaçada per un agent microscòpic. El camp i el mar aprofiten aquesta pausa tan singular per curar les ferides i engalanar-se amb les millors belleses. Amb l'esperança de reviure un encontre proper amb més estima mútua que mai.

Menorca espera retrobar-se amb la gent que ara fa feina amb els malalts, o en una furgoneta de distribució, en un vehicle de control. Amb l'infant desorientat, amb la jove que començava a alçar el seu negoci, o amb l'àvia que es mou amb el caminador i mira des de la finestra el carrer buit. Retrobar-se per a poder començar una nova relació, més equitativa, considerada i apassionada que abans.


(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca de 23/03/2020).

Comentaris

Què bonic

Emocionada després de llegir aquest article esperançador de reconciliació de l'home amb la natura, gràcies per escriure aquests articles Miquel

Temps de reflexió

Gràcies per aquest escrit que ens ajuda a reflexionar. Moltes coses han de canviar. Tant de bo siguessim capaços d'aprendre i treure conclusions del que estem fent malament.

Filosofia poètica - Gràcies!

Un enfocament molt polit, mostrant-nos a tots el camí a agafar... Cercar els petits plaers que ens brindeix la naturalesa i veure la part positiva dels canvis que estem obligats a viure en aquests moments... Merci de tot cor

Quines ganes de estar aquí ja

Quines ganes de estar aquí ja ! Li aniran be a l'Illa aquests dies de cura, aquests dies de poesia, amb l'home en segón terme com no es veia en molts anys. I força als que voreigen la precarietat.

Primavera

La vida no s'atura. Hem d' aprendre de la natura i reflexionar què estem fent malament.Segur que aquesta pausa forçada li anirà be a tot l' ecosistema. Tots tenim ganes de tornar a gaudir d' aquesta primavera que segur serà més bonica que mai. Gràcies per la vostra dedicació.

Meravellós

Meravellós aquest article com meravellosa és la nostra illa. Desig que després d'aquesta aturada forçada tots sortim més conscients del que realment és important en la nostra vida. Tenir cura dels nostres i de la nostra terra. Gràcies.

Primavera imaginada

Text preciós, no es pot dir millor. Per cert: he hagut de mirar el diccionari vàries vegades, extrem que m'agrada i ens enriqueix. Felicitats!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.