Back to top

Presentam la memòria de 2021 del Centre de Recuperació de Fauna

 

El Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca durant 2021 ha gestionat 2.726 animals, de 72 espècies diferents. L'han visitat 2.600 persones, entre alumnes de 7 centres educatius, assistents als tallers en família i altres visites en general. Segueix la tendència a l'alça quant a l'ingrés d'animals amb necessitats d'assistència, dels quals un 50% han pogut tornar a ser alliberats al medi ambient. Adjuntam la memòria completa al final.

La majoria dels animals que ingressen als centres de recuperació ho fan a causa d'impactes deguts a l'activitat humana: carreteres, línies elèctriques, agressivitat del medi urbà, introducció d'espècies invasores... La seva finalitat és intentar disminuir les conseqüències negatives de la nostra activitat, recollint i intentant recuperar el màxim d'animals, però també és bàsica l'educació ambiental. Difondre quins són aquests impactes i les seves conseqüències sobre la fauna és també un objectiu principal. La informació que recollim també serveix per fer propostes d'actuació per reduir les causes d'ingrés.

Les tortugues de terra, amb 2.006 entrades, són amb diferència l’espècie més assistida. La majoria d’elles provenien de captivitat, però ben prou també d’accidents. Pel que fa a la resta d’espècies, la principal causa d'ingrés són polls d'ocells que crien al medi urbà i que han caigut del niu o han estat abandonats. La majoria d'aquestes cries són de vinjola i de pardal, però també de mussols, xòrics, tords negres, verderols... Molts d’ingressos es deuen a col·lisions, sobretot a carreteres. Aquí qui pateix més són les tortugues, eriçons, mussols, xòrics i òlibes. Les línies elèctriques també ocasionen repetidament accidents, per col·lisions o per electrocucions. Hi ha hagut 22 entrades per electrocució. Els afectats solen ser ocells de mida gran, corbs, rapinyaires i gavines. Altres causes d'ingrés són les restes abandonades a la mar d'armades de fil de pescar, cordes i plàstics, que afecten les gavines i especialment les tortugues marines. També destaca, amb 16 casos, l'ofegament d'aus dins safaretjos, preocupant sobretot per les baixes que causa de rapinyaires. Es pot reduir aquesta causa posant una rampa o una plataforma surant on els animals que hi caiguin accidentalment es puguin enfilar.

Dels alliberaments efectuats al llarg de l’any destaca el de les tortugues marines nascudes a Menorca l’estiu de 2020. Després d’haver-se criat a Mallorca durant un any en un programa especial de Head Starting, es van alliberar a Sa Mesquida i a Algaiarens.

Les espècies exòtiques invasores són un problema per a la fauna silvestre. Destaca el cas de la tortuga d'aigua de Florida que degut a que s'han alliberat exemplars està establerta a diferents zones humides de Menorca. Actualment, la llei prohibeix tenir aquestes tortugues, i el Centre de Recuperació és on la gent que en tengui les hauria d'entregar, i mai alliberar-les. Durant 2021 hem rebut 14 tortugues exòtiques.

El Centre de Recuperació de Menorca pot realitzar la seva feina gràcies a la col·laboració de molta gent i entitats. Està gestionat pel GOB gràcies a un conveni de col·laboració amb el Consorci de Fauna de les Illes Balears (COFIB). És bàsica també la col·laboració de la Fundació Lithica, que ens cedeix l’espai, la clínica veterinària de Jaume Pons, el Consell Insular de Menorca, i els ajuntaments de Ciutadella, Maó, Es Mercadal, Ferreries, Sant Lluís i Es Castell. També agraïm la col·laboració de les policies locals, dels Agents de Medi Ambient i del SEPRONA. Especial agraïment mereixen les persones que han contribuït al finançament apadrinant un animal o el Centre, i aquelles altres que ens han fet arribar animals accidentats perquè fossin assistits. I, per descomptat, a tot l'equip de persones voluntàries, que són un element clau i sense el qual no podríem funcionar.

S'adjunta la memòria del passat any 2021 on es poden trobar tot tipus de detalls.

Comentaris

Hospital d'animals

Si el GOB no existís hi hauria que inventar-lo. Quina feina més polida la de curar els animalons. Enhorabona a tots els que es curen.

Visitar centro recuperación

El Centro de Recuperación se abre al público en verano. Para más información lo mejor es contactar con nosotros: 971 350 762, info@gobmenorca.com. Muchas gracias.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.