Back to top

La Custòdia Agrària com a solució

Overshoot Day - 100 days of possibilities

Just fa 3 mesos, dia 29 de juliol, vam entrar en dèficit ecològic a escala global. Va ser l’anomenat Dia de la Sobrecapacitat de la Terra (Earth Overshoot Day). Això significa que tots els recursos que hem consumit al món des d’aquella data no es podran regenerar i van a càrrec de les reserves naturals acumulades, que van minvant de manera alarmant. També fa referència a la contaminació produïda, que ja no pot ser absorbida per la biosfera.

L’organització que calcula anualment quan cau el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra ha triat 100 iniciatives d’arreu del món que poden ajudar a endarrerir aquesta data. La solució que avui proposen és una que impulsem des del GOB: la Custòdia Agrària.

Concretament, han fet un estudi sobre la petjada ecològica de la producció de carn de vedella a les finques amb acord de Custòdia Agrària. Han tingut en compte factors com el tipus d’alimentació que se li dona al bestiar – si és produïda a la mateixa finca o importada, la distància que recorre, si les vaques pasturen o estan estabulades, etc -, els recursos energètics que es consumeixen a les finques – electricitat, combustibles... - o l’ús de fertilitzants, entre d’altres.

El resultat ha estat que la producció de carn de vedella a les finques amb acord de Custòdia Agrària té una petjada ecològica fins a un 64% menor que la mitjana estatal. Es tracta d’una diferència realment significativa que ve donada per dos factors.

El primer factor són els recursos consumits en cada tipus de producció i la contaminació associada. Per a produir un quilo de carn de vedella de Custòdia Agrària es consumeixen un 15% menys de recursos que per a un quilo de carn en convencional – contradient la teoria que per a produir en ecològic o extensiu es necessiten més recursos que en una producció intensiva -.

El segon és el factor de custòdia pròpiament. I és que moltes de les terres del programa de Custòdia Agrària no serien considerades per l’agricultura convencional com a òptimes per a la producció. Aquestes finques aprofiten el paisatge en mosaic, que combina terres conreables amb zones de vegetació silvestre, per a la producció agrària. El bestiar s’alimenta en part de pastura silvestre i passeja entre zones boscoses o matollars. A més, el tipus de gestió que es fa no esgota la biodiversitat, sinó que la fomenta.

D’aquesta manera, el resultat no és tan sols el quilo de carn produït, sinó també les externalitats positives, com la captura de carboni resultant de la vegetació de les zones gestionades.

Com a consumidors tots tenim la possibilitat d’apostar per un tipus d’aliments que respectin la capacitat de recàrrega de la Terra. Tinguem-ho en compte a l’hora d’anar a comprar.

Podeu consultar els productes de Custòdia Agrària disponibles per a la venda directa a https://www.gobmenorca.com/productescustodia
Per a saber més del programa, podeu veure vídeos al llistat de reproducció de Custòdia Agrària al nostre canal de YouTube
Podeu veure la notícia a la web de Global Footprint Network

El càlcul de la petjada ecològica de la producció de carn de vedella ha estat possible gràcies al suport econòmic de la Fundació MAVA emmarcat dins el projecte Foodnected.

Comentaris

per fi!

Finalment un article, amb cara i ulls, que parla clar dels pros i contres de la producció de la carn de vedella, de com es poden fer les coses millor i no només en contra, com fan habitualment una mena de personatges que només veuen el pitjor dels mals en la producció i consum de la carn, aquests que mai es plantegen com "pateixen" els vegetals, tal com es produeixen majoritàriament avui dia. Un cop més , des del GOB, una mica de sentit comú.

Curiosa comparació

No menjo carn, en primer lloc per estalviar recursos naturals, segona perquè si puc evitar que es matin sers vius, millor. Celebro que fer les coses com cal, a part de consumir menys recursos, millori també la vida dels animals. A l'Ernest que parla d'una mena de personatges el convido a fer comparacions equilibrades; si parlem de carn de vedella ecològica, els vegetals hauríen també ser els de producció ecològica. Aquests segur que no "pateixen", ni tan sols quan els "maten"; no es pot dir el mateix de les vaques...

Comparació

Si, Danilo, jo comparo animals i vegetals i penso que no sabem qui pateix més, sento dir-ho. Tinc la sospita que com en tot , els humans , que ens creiem el centre de l'univers, considerem que una cosa "sent" o "pateix" si s'assembla als nostres de sentiments. Arrencar una pastanaga i de viu en viu fer-li una queixalada o tallar a trossos, amb un xerrac, un arbre viu per fer llenya....què vols que et digui. Òbviament el que comento no té res a veure amb tenir cura de que animals i plantes, fins que ens les mengem han de tenir les millors condicions possibles. Una altra cosa és quin preu estem disposats a pagar per el menjar, però això ja és un altre "debat".

Necessari

És necessari tot allò que ajudi a que la nostra emprenta ecològica sigui menor; no em d'esquilmar els recursos (que ja prou ho estan), hem d'adquirir consciència del què i com comprem, hem de fer molt i podem començar cadascun de nosaltres amb el que ens pertoca si volem deixar als nostres fills i nets un món una mica millor, o almenys, aquest que coneixem i que estem esgotant Gràcies GOB per fer el que feu en nom de tots nosaltres que pensem que s'han de fer canvis.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.