Back to top

Els estornells i els munts de pedres

menorcadiferente.com

 

Els reptes que s’han d’afrontar poden desanimar o encoratjar, tot depèn de la magnitud del tema i, especialment de l’actitud amb què s’aborden. Hi ha cultures, com la menorquina, que saben sublimar bé algunes coses.

La costa nord de Menorca és peculiar perquè d’una banda té els substrats geològics més antics de Balears i per l’altra està sotmesa a un vent del nord que hi pega sense pietat. Potser per això és un dels reductes on queden plantes que ja hi havia abans dels humans. La resta, al llarg de més de 4.000 anys, han estat llaurades, cremades o substituïdes.

Amb un vent fort i carregat de sal, no és fàcil prosperar si ets una planta. Cal que una llavor caigui on hi hagi unes mínimes condicions. Dipositar-se aferrada a un còdol i mirant al sud, pot permetre tenir llum. Sota la pedra s’hi aguantarà una certa humitat que permetrà que hi visquin petits animalons que menjaran esporàdics excrements d’ocells marins i aniran incorporant nutrients processats a la poca terra que hi ha.

L’escuma del mar caurà literalment damunt en els dies de tempesta, la sal que passarà fiblant cremarà qualsevol tros que no tengui arredossa, i el sol de ple estiu no mostrarà clemència. Només les espècies molt adaptades podran aguantar les dures condicions de l’entorn. Amb arrels que rascaran la roca mare, amb filaments que s’agafaran a zones impossibles, amb talls recargolats i resistents. I tot gira entorn d’unes pedres que semblen trivials.

A la Menorca preturística, poca gent es devia entretenir al litoral del nord. Potser algun al·lotet que treballava de missatge sense sou, s’asseia algun dia de calma a la vorera mentre guardava les cabres o els bens i se li acudia fer una monjoia de pedres per a marcar un bon lloc per baixar a pescar. Poca cosa més. Els quatre o cinc còdols que posava un sobre l’altre, provocaven un trasbals a les plantes i animalons dels voltants, però passava molt poques vegades.

Aquell innocent entreteniment de la infantesa d’un ajudant agrari s’ha multiplicat actualment per una allau de turistes que cada dia passegen per la costa nord. Ara no fan munts de pedres per marcar fites especials al terreny, sinó que ho duen a terme com a part d’un ritual acabat d’inventar, segons el qual fer monjoies mirant els fars dóna bona sort.

És mal de fer poder conèixer la ventura posterior que esdevé a cada turista que altera la particular fesomia de la tramuntana menorquina, però és d’una claredat palmària que dóna molt mala sort a l’ecosistema, perquè els còdols estables són imprescindibles per a molta de la vida natural de la zona. Allò que abans era una anècdota, ara és una plaga.

Un fet similar passa amb les àncores i la posidònia. Cadascú valora només l’afectació puntual que genera i s’oblida de sumar-la als milers d’embarcacions que cada estiu naveguen voltant l’illa (unes 5.000 en el darrer recompte oficial fet en 2010 en base a fotografia aèria). L’argument basat en que ho hem fet tota la vida ja no val quan som tants que empram el mateix espai. La degradació ara és molt ràpida i la natura no té temps de recuperar-se.

Afrontam una qüestió derivada de ser molts. No es poden tractar igual les anècdotes que les plagues. Quan un infant trenca un ramell d’un jardí públic, se li expliquen les normes de convivència. Quan hi ha una onada reiterada de destrosses de mobiliari urbà s’investiga, es preveu i es sanciona.

Que un estornell es posi a un arbre urbà, és un fet que passa desapercebut per quasi tothom. Però quan apareixen de manera gregària, que és com acostuma a moure’s aquesta espècie, seran centenars o milers els que ocupin els arbres. Llavors, els xiscles i, sobretot, els excrements, ens demostraran que no té els mateixos efectes ser uns quants que ser molts.

Però la cosa més sorprenent dels estornells és la gran capacitat que tenen de volar tots junts, sense lideratge, sense policia. Són molts, en són conscients i han aconseguit harmonitzar la seva activitat tots junts.

Bona part de les cançons habituals a Menorca tenen a veure amb nostàlgies, amb amors perduts, amb solituds. Si es llegeixen en un llibre de poemes, semblen textos tristos. Però quan es canten i tothom s’hi suma i la cosa també s’harmonitza, com amb els estornells, la potencial tristor en converteix en festa. Els reptes, quan s’afronten de manera conjunta, semblen una altra cosa.

 

(Article publicat per Miquel Camps. com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca de 27/08/2018).

Comentaris

Montjoies

No poden mirar i gaudir dels paisatges tan bonics de Menorca sense intervenir!? Quina pena haver de constatar la bestiesa dels ramats de turistes.... Espero que Menorca es recuperi d'aquestes invasions que un dia o l'altre haura de controlar.

els munts de pedres

Agraït per la exposició, a mi m'ha havia sempre semblat rar veure aquests munts de pedres, dons a qui no hi ha unes referències ni cap necessitat ni tan poc cal demostrar la estabilitat de les pedres, mercès.

els munts de pedres

També els podeu trobar a parcs naturals de muntanya. Sembla mentida. És d'elemental sentit comú que el millor que podem fer quan visitem un paratge protegit és minimitzar al màxim la nostra presència. Però al món del coi d'instagram és precisament el contrari el què es busca, que qualsevol cosa només tingui valor si n'hem pogut fer una foto demostrant que hi erem, encara que sigui alterant el paisatge i la vida.

PEDRES I TONTERIES

Gràcies per l'article: el que no deixa de sorprendre'm és la capacitat de la gent en inventar tonteries i l'efecte contagi: "fer monjoies mirant els fars dóna bona sort". Qualsevol excusa serveix per fer xorrades que, en aquest cas, alteren d'una forma clara el medi. Fa uns 3-4 anys vaig cridar l'atenció a un turista fent montjoies al camí cap a Pregonda. Ho va entendre i va desfer el munt de pedres... No es podria considerar posar un cartell, gran, avisant? El GOB no pot solicitar-ho, formalment? Si no hi ha informació no és pot educar. De nou, gràcies per la vostra tasca.

Els estornells i els munts de pedres

Sí, això passa també a la muntanya. Potser s'hauria d'afegir un rètol i el dibuix corresponent als que tants ja n'hi ha a l'inici d'un camí força o massa transitat, sobre la prohibició i per què de fer munts de còdols. Moltes gràcies GOB per l'article.

Respecte

Veig que no parleu de la terra vermella amb la qual alguns o bastants turistes la fan servir per posar-la sobre el seu cos, cosa que provoca una erosió considerable a la roca argilosa.

Respecte

Respecte és el que s'hauria d'aprendre tant a les escoles com en l'ambit familiar...però vistes les vores de les carreteres, les platges, els camins...sembla paraula buida. Amb tot, gracies Miquel, sempre positiu malgrat la realitat.

cartells

Recordo que fa uns anys a favaritx hi havien uns cartells molt gràfics que informaven de no fer munts de pedres i crec que ja no hi son....estaria bé recuperar-los i fer-los extensius a altres zones

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.