Back to top

Cala Corb i el discurs desviat

Ahir sortia a la premsa que el Partit Popular farà una pregunta al Senat per demanar que s'acabin les obres que es troben aturades al moll de Cala Corb. Tant el discurs polític com la ressenya periodística necessiten algunes puntualitzacions.

L'obra que Autoritat Portuària va licitar contemplava un moll sòlid a la zona de Moll d'en Pons i, en arribar a la punta de Cala Corb, continuar amb una passarel·la de llenya volada (de l'estil de la que hi ha a Calesfonts). Això es va decidir així perquè a Cala Corb hi ha molta més profunditat i un moll d'obra resultava més impactant i complicat.

Però a mitja execució es va veure que s'estaven abocant grans quantitats de materials a Cala Corb. En no quadrar aquesta actuació amb l'obra anunciada, el GOB va demanar consultar el projecte licitat. El mateix dia, Autoritat Portuària va paralitzar l'obra.

Aquest canvi de tipologia d'intervenció es va decidir sobre la marxa, sense cap autorització prèvia ni cap previsió d'impacte ambiental. Es va dir que era perquè les roques no aguantaven bé la subjecció de la passarel·la, però el projecte licitat inclou un peritatge de solidesa d'aquesta zona de penyal que assegura que la roca ofereix garanties.

Havent de decidir si continuar o tornar enrere amb la intervenció, es va acordar demanar una valoració ambiental a l'Institut Oceanogràfic. Les immersions científiques a la zona on s'havia actuat van constatar importants afectacions sobre el medi marí, atès que les roques van rodolar fins gairebé meitat de la cala. També es va documentar l'eliminació quasi total d'una colònia de corall protegit.

A partir d'aquesta constatació, segons la legislació vigent, ha de ser l'autoritat ambiental que dictamini el procediment a seguir. En aquest cas, per ser el port de Maó de competència estatal, el cas va ser comunicat per part d'APB al Ministeri de Medi Ambient. No consta que hi hagi hagut resposta encara.

Fins aquí la descripció dels fets tal i com van succeir. Ara toca fer algunes valoracions.

La pregunta feta pel senador no s'interessa per saber com és possible que es fes una obra d'aquest estil sense estudi previ d'impacte ambiental, cosa que hauria evitat el conflicte que s'ha generat.

Tampoc vol saber com és possible canviar dràsticament la tipologia d'una obra després d'haver estat licitada, cosa que podria implicar que altres empreses haguessin optat amb millors condicions a la licitació.

La pregunta al Senat no s'interessa per saber com és possible que les roques no aguantin la passarel·la quan prèviament s'ha fet un peritatge que ofereix garanties.

La pregunta tampoc no s'interessa en saber les afectacions ambientals produïdes ni com resoldre el conflicte d'una obra pública que afecta una espècie protegida.

El Senador i els dirigents del Partit Popular només demanen que l'obra s'acabi de forma urgent. La resta no importa. I és una llàstima.

És una llàstima perquè en el GOB ens consta de primera mà que a Menorca hi ha moltes persones d'ideologia conservadora que fa estona que han entès que les qüestions ambientals són importants i que la seva defensa no ha d'estar vinculada a un determinat espectre ideològic.

Aquí els dirigents del principal partit conservador encara es signifiquen per impedir l'accés a expedients municipals i després declarar d'urgència els tràmits, amb l'objectiu de mantenir hotels com els de Son Bou, en tost de facilitar una reducció del seu impacte paisatgístic.

O impossibiliten que es vegin els expedients d'infractors ambientals, com aquells que fan set piscines il·legals. O es posicionen contra la Llei de la Reserva de Biosfera.

En el GOB sabem que fa temps que l'economia i la conservació del medi ambient poden anar de la mà. Però per aconseguir-ho cal saber conduir les coses, deixar d'ignorar la legislació ambiental i creure de veritat que no podem seguir cometent els mateixos errors perquè uns pocs en treguin un benefici a curt termini.

Convidam aquests dirigents polítics a mirar cap Europa, on fa temps que els temes ambientals són molt més transversals que aquí.

Comentaris

PP

Com sempre els del PP van a omplir-se les butxaques i no els importa res més

Port de Fornells

He anat a veure les obres que s'estan fent al port de Fornells? El poble està en contre i estan destrossant tot el que toquen...

GOB, Que la inteligencia que

GOB, Que la inteligencia que teniu us acompanyi sempre...!!! Del PP ja sabem els que els hi manca i és el que vosaltres teniu: INTELIGENCIA...!!!

PP

No hi ha res com un govern amb partits en el que els seus membres no tenen cap formació. Espanya no canvia.

molt be GOB

Tan de bo hi haguessin més "GOB's" arreu del mon ! Ho del PP amb les seves traves a consultar expedients es talment con de txuleta de pati de col.legi : ¡"porque lo digo yo"!. Van de rodillo esclafa tot. Ja va passar a Catalunya quan van enviar mil.lers de policies per evitar el referendum. Amb lo fàcil que hagués estat deixar-lo fer i després ignorar el resultat argumentant que havia estat il.legal (com així era, encara que ridículament). I santes pàscues. Però no, la seva voluntat era esclafar, sotmetre... Igual a Menorca.

Cala Corb

Una cosa és ser conservador i tenir un mínim de sentit comú i una de molt diferent ser del PP

Defensa del medi ambient

Sort en tenim d'entitats com el GOB, que fa molts anys que vetllen per la defensa dels valors ambientals i la Natura a Menorca. Donem-hi tot el nostre suport!!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.