Back to top

Carta sobre l'aigua a la Sra. Armengol i el Sr. Mir

Torre-solí té un gran creixement previst a la part interior

Un dels problemes importants que afronta Menorca és la manca de recursos d'aigua. I es tracta d'un tema de difícil solució perquè la competència en la qüestió és del Govern Balear i es succeeixen els casos d'inacció, falta de transparència i incompliment d'obligacions. No és nou d'ara, però no s'arranja i, en alguns casos, s'agreuja. El darrer exemple el tenim amb el creixement urbanístic que es vol fer a Torre-solí.

Són prou coneguts els casos dels grans regadius que reguen tot l'estiu a ple sol, mentre es fan campanyes perquè la gent usi l'aigua amb moderació. La legislació en matèria d'aigua fa anys que s'incompleix en no exigir ni comptadors amb bones condicions ni l'enviament de lectures d'extraccions a la Direcció General de Recursos Hídrics, depenent de la Conselleria de Medi Ambient.

El GOB ja ha fet algunes denúncies de regadius a ple sol aquest estiu, i ha demanat que es vagin a fer inspeccions per veure si qui fa aquest abús d'un recurs escàs per a l'illa, està o no complint amb les seves obligacions. No hi ha resposta. Per a poder veure què s'havia fet en els casos d'anys anteriors va ser necessària la intervenció d'un advocat. Aquesta és la transparència de la Direcció General de Recursos Hídrics.

Recentment, s'ha viscut un altre cas paradigmàtic. A Torre-solí es vol dur endavant un gran creixement urbanístic, amb 400 xalets i un nou hotel. Però el Pla Parcial diu, des de 2008, que no es pot créixer sense abans ampliar la depuradora. Permetre el creixement sense tenir garantida la depuració pot acabar afectant seriosament la zona humida de Son Bou, que aboca a una platja molt visitada.

Els promotors estan intentant esquivar aquest requisit i van tramitar l'autorització per incrementar l'abocament d'aigua depurada dins una zona de pinar, però sense escometre la requerida ampliació de la depuradora. Quan va sortir a exposició pública, el GOB va anar a consultar l'expedient i es va trobar que s'estava usant una documentació tècnica elaborada en 2003, obsoleta i caducada.

Es van presentar al·legacions demanant que s'obligués a presentar una documentació actualitzada i que complís amb els requisits legals del moment. La resposta de la Direcció General ha estat que ells ja han fet un informe favorable i que continuen amb la tramitació de l'expedient.

El GOB vol donar a conèixer a l'opinió pública la situació. S'ha presentat un nou escrit davant Recursos Hídrics advertint que la seva decisió vulnera el dret dels administrats a la consulta de la documentació adequada durant el termini d'exposició al públic, un tràmit que no és prescindible i que, si no s'acompanya de la informació adient, queda clarament impedit.

A Torre-solí s'està plantejant un increment de l'abocament del 31 %. I això succeeix en un indret on el Pla Parcial estableix, en el seu Pla d'etapes, que s'haurà de fer una ampliació de l'EDAR abans d'urbanitzar.

Atès que aquest condicionant del Pla Parcial es produeix en 2008, queda invalidada la documentació al respecte que es pogués haver fet en 2003, que és la que, inexplicablement, es va usar per fer l'exposició al públic anunciada en el BOIB de 31/01/2019.

Cal recordar que l'abocament discorre fins arribar a la zona humida de Son Bou, catalogada com a ANEI d'Alt Nivell de Protecció, Lloc d'Interès Comunitari i Zona d'Especial Protecció per a les Aus.

Com que no s'espera cap reacció lògica de l'esmentada Direcció General, el GOB demana públicament que la Presidenta Sra. Francina Armengol, i el Conseller de Medi Ambient, Sr. Miquel Mir, s'interessin per aquests assumptes.

Menorca no pot continuar amb un tema tan important com l'aigua en mans d'un departament que s'inhibeix constantment de les seves obligacions. Així no hi ha possibilitat de revertir la dinàmica negativa.

Si el Govern Balear té massa urgències a atendre a Mallorca i a Eivissa, que s'iniciïn els tràmits per cedir les competències d'aigua al Consell Insular de Menorca perquè sigui possible un ús més racional.

Comentaris

Agua en Menorca

Es frecuente observar el vertido de grandes cantidades de agua en medio de los sembradíos. ¿Existe algúna normativa para que esta modalidad se realice durante tarde-noche a los fines de impedir que se evapore sin que se haya realizado el riego pertinente? ¿Existe algún proyecto de ley o normativa para lograrlo?

Vinculacions

Si la Direcció General de Recursos Hídrics està fent les coses de manera irregular potser s'hauria de veure per quin motiu ho fa, i qui en són els responsables.

Aigua

Pobre Menorca! Créixer, créixer com sigui aquest es l'objectiu dels grans inversos que han aterrat a Menorca. Ni s'estimen el territori ni s'estimen a la seva gent i la Reserva de la Biosfera se la passen pel forro. El més trist es que el Govern Balear fa tripijocs per afavorir-los.

Els recursos hidràulics

Certament, no és que estigui molt al corrent des temes, però crec que sí, que lo de Reserva de la Biosfera és tot una història. Preocupa més el turisme que la manca d'aigüa que poguem arribar a patir. I crec que el creixement de Torre Solí no hauria de poder arribar a dalt. Menorca és molt polida i tot s'abandona: joies etnológiques, fonts, pous...Han arribat a un punt també, amb la falta de pluja, molt crític, i sembla que hi ha gent que no es dóna compte. És indignant.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.