Back to top

Carta a l'Ajuntament d'Alaior (2): Les piscines il·legals de Torre Vella

Aquest és el segon escrit que dedicam a l'Ajuntament d'Alaior, en relació a la polèmica sobre l'accés a dos expedients també prou conflictius: els hotels de Son Bou (veure escrit anterior) i les obres il·legals de l'agroturisme de Torre Vella. Avui podem conèixer més detalls d'aquest segon cas.

Torre Vella és propietat d'uns inversors francesos. Van iniciar l'autorització de l'agroturisme quan encara la normativa permetia operacions urbanístiques importants. Llavors els promotors ja van generar una certa discussió pública perquè, després d'agafar tots els edificis existents a la finca per destinar-los a usos turístics, volien alçar nous edificis agraris i es queixaven que la tramitació era feixuga. Uns edificis nous que ara ja estan construïts fregant el Camí de Cavalls.

El cas és que van tramitar la declaració d'impacte ambiental davant el Govern Balear i la d'interès general amb el Consell Insular.

Precisament durant la tramitació ambiental es va detectar, entre d'altres coses, que es preveia un gran consum d'aigua, cosa que els promotors van resoldre declarant que s'aprofitarien les aigües pluvials i les residuals per regar jardins i similars, de manera que es farien uns dipòsits per acumular aquest recurs i així evitar extreure tanta d'aigua de l'aqüífer.

Idò bé, acabades les obres, el GOB va detectar que havien aparegut unes piscines allà on hi havia d'haver els dipòsits d'aigües reciclades. Es van comunicar els fets al Consorci de Disciplina Urbanística i aquest òrgan va aixecar acta i va obrir expedient per l'existència de set piscines no declarades, el formigonat de més de 2.000 m2 de camins que havien de ser agraris, diverses soleres de formigó no previstes i altres elements menors.

Arrel de la notícia, també hi va haver inspeccions dels Agents de Medi Ambient, que van comprovar així mateix l'obertura d'alguns camins que havien estat expressament prohibits per la Conselleria i l'existència de dos abocadors de materials que afectaven a més de 2.000 m2 en zona protegida.

Amb aquests antecedents i enmig de diferents expedients sancionadors, es va saber que els promotors havien presentat a l'Ajuntament d'Alaior una documentació per intentar legalitzar-ho. I el GOB va demanar per consultar l'expedient. La resposta municipal va ser que no es podia veure fins que la tramitació s'hagués finalitzat. Altra vegada la participació ciutadana ha d'esperar als fets consumats per poder opinar.

Senyors de l'equip de govern, vostès no veuen que això pot acabar beneficiant els infractors? No són conscients que el seu impediment perjudica a qui està intentant que es compleixi la Llei? No consideren que aquest cas està tan carregat d'evidències i d'actes alçades per diferents inspectors, que com a mínim hauria de tenir transparència?

Quin problema hi ha en que el GOB consulti una documentació que s'ha originat precisament arrel de la nostra denúncia? També aquí consideren que l'ús de l'aigua, la pèrdua de terres agràries o l'existència d'abocadors no són qüestions que tenguin que veure amb el medi ambient?

La Llei 27/2006 que regula l'accés a la informació i la participació pública en matèria de medi ambient, defineix amb concreció qui s'ha de considerar persona interessada en aquests temes i, per tant, qui té dret a opinar abans que es prenguin les decisions.

Efectivament, l'article 2 diu que són persones interessades les entitats sense ànim de lucre que tenguin entre les finalitats dels seus estatuts la protecció del medi ambient, que faci més de dos anys que estan en exercici i que operin a la zona territorial on es doni el cas. Ja veuen idò que el GOB, amb 45 anys de rodatge, coincideix de ple amb aquests criteris.

Si vostès consideren que quan feim aquestes actuacions estem fent persecució política del seu Ajuntament, llavors és que tenen un problema de comprensió. El GOB està duent a terme actuacions similars de manera constant i a tota Menorca, amb els ajuntaments i amb la resta d'institucions, de tots els nivells. Des de molt abans que vostès entressin en política.

També amb el cas de Torre Vella hem mantingut correspondència i consultes amb altres administracions implicades. Sense cap problema. Només a Alaior ens hem trobat que no ens deixen veure la documentació fins que estigui tot resolt. Qualcú podria pensar que són vostès que fan discriminació política.

Hi ha una coincidència important en els dos expedients que han generat aquesta polèmica. Perquè tant els hotels de Son Bou com les piscines de Torre Vella, són casos d'infracció, de gent que no ha complert les condicions amb què s'havien atorgat les corresponents llicències.

Tenen també la coincidència que, en els dos casos, ha estat el GOB qui ha advertit d'aquests incompliments. És com a poc curiós que vostès no deixin després que el GOB pugui veure la documentació que es presenta, fins que ja s'hagi tancat el tema.

Apostin a favor de la conservació de Menorca, que s'ha demostrat un camí d'encert. Reconsiderin aquestes postures i treballin per la transparència en la gestió pública. No hauria de fer falta haver d'acudir a la justícia per aconseguir-ho.

Comentaris

resposta

GOB no defalliu, Menorca us necessita. Aquesta gent que no us facilita informació, l'amaga i que s'esmuny de la llei, es un reflex de la por que us té. La feina vostra es posar al descobert i ensenyar els tripijocs de l'administració que hauria d'estar al servei de la ciutadania... però vosaltres gracies a la vostra tasca es poseu en evidencia una vegada sí i un altre també. Ànims i endavant GOB.

TORRE VELLA.

El tema de l'Ajuntament d'Alaior es un gran escandol, motivat principalment per la manca de preparació urbanística de la majoria de Regidors del Consistori; tambe per la nula estimació dels mateixos cap a Menorca, lo qual es molt greu. Podría dir moltes mes coses,pero me limitaré a felicitar al GOB per la seva feina i paciencia en casos semblants. Anim GOB i moltes grácies per la vostra tasca.

Torre Vella

Cal recordar, que els promotors són uns dels qui paguen l'stand de l'Ajuntament d'Alaior a FITUR. I que l'Ajuntament no ha fet ni una sola inspecció a les obres

Torre Vella i Son Bou

Tot el meu suport ara i sempre. Pel que jo entenc no s'està complint amb la llei de transparència i bon govern que és un dret de tots els ciutadans i per suposat d'un ens com és el GOB.

Torre Vella

Obviament hi ha amics facilitadors durant tot el procés de corrupció. Segurament molta gent sap qui i com però ningú dona un pas andavant per les conseqüències a un lloc tan petit. Tothom mira cap un altre costat i la negativa de l ajuntament i la seva falta se transparència hauria de portar -se als tribunals Europeos. Aquí ja sabem que no passarà res, la justícia també facilita la corrupció.

Hi ha qui estima el lloc on

Hi ha qui estima el lloc on viu i en te cura. Hi ha qui estima els diners i li es igual que hi passi allà on viu. Ja cercarà un altre lloc quan el seu ja no li agradi, que per això ha fet els diners.

Torre Vella

Sense paraules! Nomès GRACIES GOB però no haurien de restar sols! Cap acció possible ?

Torre Vella

The developers actions have not just bent the rules they have broken the rules which apply to all. Do they think that just because they have the money they can disregard the various rules and regulations? The employees and members of the Council that are too lazy to check that the building works were legal, turning a blind eye or being rewarded for their lack of action should be ashamed of themselves. They certainly do not want to ensure that Menorca remains true to its traditions and history. What with this, the hotel issue at Son Bou and the atrocious building works at Fornells their are too many people putting short term profit before long term preservation of this magical island. GOB you are doing a marvellous job. The developer at Torre Vella should be made to demolish the swimming pools and other illegal buildings/roads. Hit them hard where it hurts most - their bank balance. Saludos

Què ens queda?

Si el gobern és corrupte, si la justcia és corrupta, què ens queda...? La força dels vots...? La força del poble...?

El PP no tiene la culpa

Como siempre los políticos echan la culpa a la gestión previa. Si el problema lo detectaron después y con gobiernos socialistas, por mas que el inicio del proyecto haya sido de otra administración, es deber controlar las obras y verificar que las mismas cumplen con lo autorizado sin traicionar la confianza y la buena fe de los ciudadanos

La tiene al esconder la documentación

Creo que llevas razón en la primera parte, Esteban, pero no en la segunda. Si la licencia del agroturismo se concedió con una serie de condiciones y los promotores no las cumplieron, eso efectivamente es responsabilidad de los promotores, no de las instituciones ni de los políticos. Pero es que ahora ya estamos en otra fase. El GOB hizo saber de los incumplimientos clamorosos y se abrieron expedientes, y ahora el gobierno de Alayor no quiere permitir el acceso a la documentación presentada para legalizarlo. Y ese Ayuntamiento de Alayor tiene gobierno en solitario del PP. De ahí que de vez en cuando aparezcan estas siglas.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.